Medicinsk botox: svett, tandgnisslingar, asymmetri

Lider du av överdrivna svettningar, tandgnissling eller asymmetri i ditt ansikte till följd av en åkomma? Då kan vi behandla dig med medicinsk botox. Denna behandlingsmetod används inom sjukvården och är ett välbeprövat sätt att komma åt en rad olika problem som inte nödvändigtvis är av estetisk karaktär. Boka tid hos oss, så tar vi fram en individanpassad behandlingsmetod åt dig.

Botox är mer än bara en metod för att förebygga rynkor. Botulinumtoxin är den aktiva substansen i det vi ofta kallar Botox: ett muskelavslappnande ämne som används inom stora delar av läkemedelsindustrin och en godkänd substans hos Socialstyrelsen. Botox har visat sig mycket effektivt för att komma åt problem som rör spänningar i kroppen: den överaktivitet som uppstår i käkmuskulaturen vid tandgnissling går till exempel att bota med medicinsk injektion av botulinumtoxin.

  • Alltid individanpassad. Hos Inskinity får du alltid en individuellt anpassad behandlingsplan som är framtagen efter dina önskemål i kombination med vår medicinska kompetens. 

Injektionsbehandling

Behandling & pris

Behandling: från 3 000 kr

Botox hyperhidrosis/ svettning armhålor (inkl. recept) : från 2 500 kr

Botox hyperhidrosis/svettning händer/fötter : 3 500 kr

Mesotox: från 4 000 kr

Exempel på medicinska behandlingar med botox:
  • Överdrivna svettningar (hyperhidros)
  • Tandgnisslingar
  • Asymmetri i ansiktet till följd av exempelvis en borreliainfektion

Riskerna med en botoxbehandling är mycket små och alla våra behandlingar utförs av hudläkare och hudterapeuter med lång erfarenhet inom dermatologi.

Så fungerar medicinsk botox

Medicinsk botox har använts inom sjukvården sedan 1950-talet. Det är en välbeprövad metod för att komma åt en rad olika problem med medicinsk bakgrund, snarare än estetisk. Botulinumtoxin, som är den aktiva ingrediensen i en botoxbehandling, fungerar muskelavslappnande. Det är först efter att botulinumtoxinets avslappnande egenskaper upptäckts inom medicinen, som man också tog upp den som ett sätt att komma åt exempelvis rynkor. Det är alltså först och främst en behandling som används inom sjukvården. 

Med medicinsk botox kan vi begränsa signalerna mellan till exempel svettkörtlar och nervsystemet. Vi kan också använda botox för att bota tandgnisslingar och olika asymmetriska spänningar i kroppen som har uppstått efter ett sjukdomstillstånd.

Inför en medicinsk botoxinjektion

Vi bokar alltid in dig på en konsultation innan vi sätter ihop en behandlingsplan. Där får du träffa en hudläkare eller hudterapeut som kommer titta på just dig och ditt fall. Det gör vi för att säkerställa att det vi erbjuder dig är den bästa tänkbara behandlingen för just din kropp, dina förutsättningar och dina önskemål. Dosen på den mängd botulinumtoxin vi injicerar justeras helt efter vad det är vi behandlar.

Under behandlingen

En botoxbehandling görs med en mycket tunn nål som riktar in sig på det specifika området vi ska behandla. Rör det sig om en svettbehandling med botox kommer vi att injicera det specifika område du har problem med. Botoxinjektioner är mycket precisa och syftar till att komma åt exakt de körtlar eller muskler som avses, och verkar alltså bara lokalt på platsen vi har behandlat. 

En medicinsk botoxbehandling går ofta snabbt att genomföra, den kräver ingen narkos eller kirurgi. Din hudläkare kommer att estimera vad du kan förvänta dig för behandlingstid och hur många gånger du kan komma behöva att upprepa behandlingen.

Efter medicinsk botox

En första injektion brukar ta några dagar innan resultatet successivt uppenbarar sig. Eftersom kroppen kan bryta ner botulinumtoxin kommer du behöva upprepa behandlingen med jämna mellanrum: detta är något du och din hudläkare kommer diskutera tillsammans. Det är inte ovanligt att behandlingen sitter i längre efter att man behandlat området ett par gånger. 

En botoxbehandling mot svett, tandgnisslingar eller liknande kan göras för att sedan kunna återgå till vardagen. Du behöver alltså ingen konvalescens och behandlingens verkningar brukar märkas efter ett par dagar efter behandlingen. Kroppen kan reagera med ett lokalt blåmärke eller svullnad, vilket snart brukar lägga sig. 

De närmsta dagarna efter behandlingen bör du undvika:

  • Att massera det behandlade området för att undvika att toxinet sprids ut lokalt
  • Bastubad och intensiv träning

Passar medicinsk botox alla?

Vi behandlar inte dig som:

  • Är gravid eller ammar
  • Lider av någon muskelsjukdom
  • Tar blodförtunnande medicin

Har du en tillfällig infektion på det avsedda området kommer vi också vänta ut infektionen tills dess att huden där är återställd. 

Har du frågor? Kontakta oss på Inskinity så besvarar vi dem.